Henk Helmantel wordt wereldwijd geroemd om zijn stillevens en kerk- of kloosterinterieurs. In Nederland is hij één van de belangrijkste schilders binnen het hedendaags realisme en wordt hij gerekend tot de Noordelijke Figuratieven: een groep kunstenaars die met oude, ambachtelijke technieken op zeer realistische manier schildert.

De expositie "Henk Helmantel: een eigentijdse blik op de oude meesters" is maandag t/m zaterdag 10:00 - 17:00 uur te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Oude Kerk.

De Noordelijke Figuratieven beweging ontstond op en rond de Groningse kunstacademie Minerva, waar Helmantel van 1961-1965 studeerde. In een tijd dat minimalistische en conceptuele kunst opgang maakten, hield hij juist vast aan de figuratie.

Het spirituele, het aardse en de schoonheid

In zijn stillevens en interieurs weet Helmantel het spirituele, het aardse en de schoonheid van het alledaagse tot uitdrukking te brengen. Zijn wereld lijkt te bestaan uit geloof, ambacht en bezinning, thema’s die hij op het doek probeert over te brengen dankzij evenwichtige composities, meesterlijke stofuitdrukking en het spel tussen licht en donker. Hierdoor nodigen zijn schilderijen uit om te verstillen, om alle details aandachtig te bekijken en de emotie die op kan komen, rustig te doorvoelen.

Vermeer, Rembrandt en Chardin

Helmantel put inspiratie onder andere uit klassieke muziek en uit het werk van andere meesterschilders als Vermeer, Rembrandt, Heda en Chardin. Hij geeft graag oude voorwerpen met een rijk verleden weer. Toch is hij een echt moderne schilder, een kind van de huidige tijd. Dit komt vooral tot uiting als zijn werk met dat van zijn illustere voorgangers wordt vergeleken. De Oude Kerk in Delft nodigt u uit om dit te komen doen tijdens de expositie Henk Helmantel: een eigentijdse blik op de oude meesters. Te zien van 15 april t/m 12 augustus 2023.

Lezing

Op 3 juni zal de kunstenaar een lezing geven! Deze start om 19:30 uur in de Oude Kerk. Jij kan erbij zijn. Geef je daarvoor op bij fbrinkerink@onkd.nl. Er is ook ruimte voor een meet & greet met de kunstenaar zelf.

Gratis Speciale Rondleidingen

Er zijn verschillende momenten waarop je met een interactieve rondleiding kunt meedoen. De rondleiding is gratis en entree tot de Oude Kerk is voor deze rondleiding ook gratis. Opgeven voor de rondleiding via mail bij fbrinkerink@onkd.nl.

  • 30 juni (11:00-12:00 uur)
  • 7 juli (11:00-12:00 uur)
  • 14 juli (11:00-12:00 uur)
  • 28 juli (11:00-12:00 uur)
  • 4 augustus (11:00-12:00 uur)
  • 11 augustus (11:00-12:00 uur)

Tijdlijn »

Sluit tijdlijn ×
UA-28388632-1